HOME    FOLLOW    ABOUT ME    BEAUTY/SKINCARE    BOOKS REVIEW    PERSONAL

Kitab Terfaktab



Bismillahirrahmanirrahim -

Okay guys, welcome back for another new entry. So as you can see, I changed my blog face again, but that doesn't matter. So, today Iam going to share with you guys, Kitab Terfaktab : Konotasi Rasa, the fourth edition from Kitab Terfaktab. But don't worry, Im not going to share the whole content from the book. Im just simply going to pick random, certain topics that I like and my reactions about'em :)) So stay tuned ...




As you all already knew,

Kitab Terfaktab adalah sebuah buku alternatif dalam hal percintaan dan perhubungan antara dua atau tiga hati. Di dalam buku ini, semuanya berkisar mengenai hal ehwal relationship dan kes-kes relationship yang disentuh menjadi sebuah cerita dan perbincangan. Mengandungi cerpen, artikel, tafsiran, nukilan, potongan ayat pendek dan sebagainya.
 And you guys can go to terfaktab.blogspot.com and terfaktabzine.blogspot.com for more tips and info about relationship.
// Especially those who are having crisis right now, huh ??

Contents from the book are like below :
  1. Yu Jin Kara No Bento
  2. Kau Patut Jadi Dia !
  3. 10 Mitos Cinta
  4. Summer Fling
  5. Just One Step Away
  6. Underground Relationship
  7. Karma Ne Ne Ne Ne
  8. Kenapa Perempuan Suka Bad Boys
  9. Tak Selamanya Cinta Itu Celaka
  10. Sailang
  11. Blind Date
  12. Kaki Kontrol
  13. Taken For Granted
  14. Lelaki Jimat vs Lelaki Kedekut
  15. Dysfunctional Relationship
  16. Pantang Larang
  17. Bukan Hari Ini
  18. Melur
  19. Dendam
  20. Hadiah Tiga Hari
  21. Kenapa Perempuan Begitu dan Lelaki Begini
  22. Exsistensial Girl
  23. Egois
  24. Rindu Sdn Bhd
  25. Hubungan Tak Pasti
  26. Manisnya Gula-Gula Kapas
  27. Macam Mana Nak Handle Pasangan Kita ?
  28. Smash ! Dunia 15-0 Kau
  29. Setan ROmantis
  30. Penceraian
  31. Brand New Eyes
  32. The Tragedy
  33. Kisah Cinta Paling Cliche
  34. He's Got Everything But Not A Girlfriend
  35. Cooling Off Period
  36. Happy Ending
Okay guys, as much as I want to do review of all the topics from these books, but I don't think a post would be enough rite ? So, how about, I do a review of 2/3 topics perhaps first ? Well, I know that this book are outdated, but still, I want to do review on them :)) Please smile and say cheesedale ! Shall we start.

First of all, my topic will be Kau Patut Jadi Dia ! So, what exactly the author means by Kau Patut Jadi Dia ! Okay dalam topic ini, ianya berkisar mengenai youths nowadays yang suka compare. Mungkin ada juga yang dalam umur lingkungan 25+ yang masih mengamalkan konsep compare pasangannya tapi peratusannya, might less nak dibandingkan dengan remaja.

Compare pasangan berlaku apabila kau hidup liar ? Maksudnya sering/kerap bertukar pasangan dan disinilah kau mula compare pasangan kau sekarang dengan pasangan kau yang sebelum ini atau kita panggil sebagai 'EX'. Terutamanyalah, benda ini kerap berlaku among girls/womens ? Bukan apa, mungkin sesetengah wanita lebih terdorong untuk melakukan perbandingan terhadap pasangannya.

Kenapa aku cakap macam itu ? Because I AM A WOMAN AFTER ALL, lol. So, I guess, I know a bit about this 'species'. Don't denied it okay girls ? So, stop comparing your current boyfriend with your EX. Ini menyebabkan secara tidak langsung, korang menggores perasaan kaum Adam. Girls, please stop berfantasi yang kau akan ada lelaki yang terlalu purfecttt macam dalam drama-drama Melayu itu. Sorry okay. Watak seperti itu, direka oleh MANUSIA untuk menjadi serba serbi perfect, and sebenarnya tidak wujud di alam realiti. Bahkan, ia menghampiri ke tahap mustahil untuk dicari ! Bukan aku cakap, tapi aku mabil petikan dalam buku ni jerk :'))

Aku faham, perempuan kadang-kadang terlalu sensitif, overthinking, and terlalu spesifik untuk apa yang dia mahukan berbanding dengan lelaki yang lebih bersikap meluas/open. Ada lelaki yang boleh buat kau ketawa satu hari dan ada lelaki yang boleh buat kau annoying satu hari. Tapi semuanya bergantung pada diri girls itu sendiri. Macam mana sepatutnya penerimaan dia untuk lelaki tersebut. Kau cerita macm mana pun pasal your boy dekat orang, percayalah, orang lain takkan nampak apa yang korang nampak pada boy korang. Sebab itu, baik buruk dia, hanya kau sahaja yang tahu and faham. So, don't compare. Each of them ada kelebihan tertentu, kelebihan masing-masing. Stop compare.

BUT, terus terang aku cakap, sebenarnya, jaranglah kalau perempuan menolak lelaki yang serba serbi kurang. Okay, chill. Itu dari segi pendapat aku. I mean, perempuan mostly terima jerk, kekurangan lelaki tuh, tapi lelaki seems to be 'sangat cerewet' dalam pemilihan girl dia. Definisi cantik adalah hanya untuk orang kulit flawless, putih, tiada cacat cela, tiada jerawat, bibir pink, bibir mungil, apa lagi. Apa lagi aku tertinggal ? Ye dok ladies ? Hahahaha. Mostly lah sekarang yang aku nampak. And paling penting, KURUS. Kurus yang maksud lainnya sedap. Please, jangan salah faham. I mean, an ideal body :'))

Okay, so both ladies and gentlemen, stop comparing your partners with your EX !

Kalau kau tertakdir oleh Tuhan menjadi seperti apa yang aku katakan ini yakni suka membandingkan pasangan dengan apa-apa orang sekalipun, aku mohon agar kau tengok balik diri kau sama ada kau suka dibandingkan sebegitu rupa. Adakah kau rela diperlakukan sedemikian rupa oleh pasangan kau ? Dibandingkan hingga kau rasa lemas setiap kali kau keluar dengannya seakan tiada satu apa pun yang betul padanya ? Jika jawapan kau 'tidak', aku rasa kau sudah tahu apa yang perlu kau lakukan.
 Darls, there's a different in between comparing and giving advice. Kalau mahukan pasangan korang jadi lebih padan or sesuai dengan korang, better advice them instead of comparing them with someone else.

Topik kedua : Just One Step Away

Ianya berkisar mengenai sang jejaka yang menemui seorang lady disebuah kedai kopitiam secara tidak sengaja. Orang kata, cinta pandang pertama. Lelaki tu cuba bagi a piece of paper to the woman through the waiter, but then he's taken aback by his action, sebab takut/tiada kepastian perempuan tu akan melayan stranger like him. Besides, it was his first time to meet with the lady. Then, he missed his chance. Again dorunk bump into each other bila lelaki itu nak keluarkan duit di ATM, where the lady berdiri di belakang dia. And bila lelaki tu toleh ke belakang, dia terkejut dapat tengok perempuan yang dia minat dekat kedai kopitiam tu berada betul-betul dihadapan mata dia. Dia decide nak approach juga perempuan tu, so he waits. Tapi, tiba-tiba ada seorang lelaki approach perempuan tu, and they left. Lagi sekali, takdir Tuhan mungkin, where they met in a train, but again tak sempat nak bertegur, perempuan tu dah turun dari tren tu. Lagi sekali, Tuhan takdirkan mereka bertemu di taman, dimana laki tu nampak perempuan tu duduk seorang diri. Kali ni lelaki tu betul-betul nekad untuk bertegur dengan perempuan tu. Adam bagi bunga pada perempuan tu, and the lady gave him a smile. Lady tuh tulis something dekat buku, saying that "I can't talk. But I like you too." Adam smiled :'))

Okay guys, ini macam lebih baik aku tulis balik apa yang ada dalam buku ni.

So, aku tak nak komen panjang/pelik pada ayat akhir topic ni. Sebab, I don't know if Adam flustered after he knows that the lady can't talk, or he's really fall in love with the woman.

Pendek cerita, jangan pernah lepaskan peluang yang ada didepan mata. Belum cuba belum tahu orang kata. Yerk mungkin kita tak tahu sama ada lady tuh dah berpunya atau belum, tapi selagi kita tak bertanya/ tak berkenalan, sampai bila bila pun tak akan tahu/kenal kan ? Lelaki must brave enough to start first. If you really love her, pluck your courage, and ask her. But kalau dah berpunya, janganlah kacau. Apa korang rasa, kalau ada lelaki lain kacau your girl/fiance ? Mesti sakit hati kan. Tak ada istilah SAILANG atau selagi tiada ikatan, selagi tu boleh SAILANG ! No !! Its a BIG NO !

Pikat wanita yang korang suka dengan cara jantan ! Go ask her from her parents, if you know what I meant. Dah makin meningkat umur ni, kurangkanlah perangai nak mempermainkan hati perempuan wehh ! Itu pun mujur, kuasa Tuhan, temukan dorunk. Kalau tak ? Hermm, orang kata tak elok terlalu melayan perasaan macam ni. Then maybe kalau dah tak ada rezeki nak berkenalan sangat, yeah maybe you should forget about her and your feelings. Jangan terlalu turutkan sangat nafsu tu. Tapi, kalau ada chance, macam aku cakap. ask her. Kalau dah berpunya, then leave her alone. Perempuan pun sama. Benda ni tak applicable untuk lelaki sahaja. Tapi untuk kaum perempuan especiallynya.

You are somewhat worth to be fight for, by a REAL MAN. You just have to be patient and wait for the day to come :')) One day, you'll meet with someone who never tired to give his loves for you, sacrifice everything that he have. In Shaa Allah. Orang kata, doa itu senjata umat Islam.

So, I guess, it will be only 2 topics first, and I will try my best to continue for my third topic :'))
Share This Post :