Kitab Terfaktab : Part II


Bismillahirrahmanirrahim -

Okay guys,welcome back for my new entry. So, Iam going to continue for the next topic from Kitab Terfaktab previous entry. So for my third title, I choose Underground Relationship (UR). So who knows anything about an underground relationship ? Well, here's a bit of info about UNDERGROUND RELATIONSHIP from the book :


UR ni hubungan dimana si dia sudah berpunya tapi dalam masa yang sama kau dan dia berhubungan serius di belakang yang satu lagi.
 What do we call this kind of relationship guys ? I preferred it as curang, perhaps ? Well, that is up to your own decision tho to call what type of relay is that. Now we move on to the review from the whole content of this topic. So, here, inside the book, the author gave/wrote a few tips for those who are claimed to do this kind of relay. Well, I don't mind the part of giving tips to people, but giving tips to "curang" with your partners are so unnecessary. I mean, this only make things getting worse, rite ? *cause I personally thinks, it teach us bad things !

But yeah, lets just read the tips given :

1. Jangan sesekali kau cuba untuk menjalinkan hubungan dengan orang yang berada dalam lingkungan kumpulan yang sama.
2. Susun jadual dating dan setkan tempat di mana korang takkan terserempak dengan mereka yang dikenali.
3. Elakkan untuk korang berhubung antara satu sama lain dalam laman sosial. Blok nama masing-masing dalam Facebook, Twitter, Instagram, Keek san semua yang berkaitan.
4. Be natural. Be a good actor/actress bila berdepan dengan soalan-soalan berbaur perangkap dari kawan-kawan yang mulai terhidu akan gerak laku korang.
5. Padan semua mesej yang masuk setiap kali habis baca. SETAP KALI HABIS BACA MESEJ, WAJIB PADAM.
6. Tak perlulah korang nak ada gambar berdua sangat.
7. Kau jangan mengade-ngade nak stalk life antara satu sama lain dalam laman sosial.
8. Jangan larut terlalu jauh dalam hubungan yang macam ni...Cukuplah sekadar kau rasa bahagia. Atau kau dah bersedia untuk menjadi yang kedua atau menduakan.
9. Kau buat hal kau dan dia buat hal dia.
10. Kau fikir masak-masak..sebab sudah nyata di sini, yang ini bukan jodoh tapi bodoh.
Okay, now lets go through one point at a time.

First point. Bila you guys are making an underground relationship, of course do not kindly being a nice person towards his/her other friends. Especially yang those tends to be a stalker among them. They might be somewhat I called a threat to your 'UR'. Believe it or not, kalau korang sibuk nak jadi acah girl/boy friend yang memahami, penyayang, suwitt, sawitt dan act closer with her/his friends, aku nasihatkan, tak payahlah. Takut, memudaratkan jerk UR tuh nanti. Kadang-kadang, kawan ni kita tak boleh percaya seratus peratus jugak. Most UR kadang hancuss berdebu disebabkan mulut kawan terlepas.

Second point. Susun jadual dating. Kalau boleh nak dating, pergilah benua jejauh sikit. Jauh daripada orang yang berpotensi kau boleh jumpa. But kalau kau dah terserempak jugak tuh tak boleh nak buat apalahkan. Siapa suruh create UR ? Sendiri cari bala. Kalau jumpa kawan yang boleh keep your secret, okaylah. Kalau terserempak dengan enemy, bolehlah kau teruskan hubungan UR korunk tuh tanpa perlu sembunyi lagi dah. Sebab kemungkinan enemy kau nak beritahu boy/girl friend korang tu tinggi. Lepas dah kantoi, confirm kena "bye-bye forever" dengan current boy/girl friend kan. Padanlah muka he ? Manusia suka jatuhkan orang lain ! So beware

Third point. Avoid contact in social. Personally I think kalau your boy/girl friend tahu korang berdua kawan rapat, kalau macam langsung tak tegur tuh tak mustahil lah dia tak syak. Mesti at least boy/girl friend korang sendiri akan tanya, "you tak contact lagi ke xxxxx ?" Something like that lah. Itu contoh kalau korang kawan rapat. Kalau he/she is a totally stranger to your current partners, aku nasihatkan, baik jangan tegur langsung. Jangan !! Itu kemungkinan untuk kau disoal siasat oleh pasangan kau 7 hari 7 malam yang belum tentu habis tinggi. 

Fourth point. Be a good actor/actress. Yeah, bende ni sangat penting kalau korang ada UR ! A natural expression is important. Sebab, bila kau disoal ada hubungan dibelakang partner korang, first dorang akan tengok adalah air muka korang. So, please learn how to control your face expression. Kalau boleh buat duckface jerk atau pun muka blank. Lagi bagus kalau natural !

Fifth point. Padam mesej dengan partner in crime *UR bila dah habis baca. Ni second important. Kalau boleh, setting phone supaya takde buat backup message lagi senang. Terus padam lepas baca. Jangan tunggu malam nanti, atau esok, atau esok punya esok. Kemungkinan nak terkantoi tu tinggi yang amat.

Sixth point. Tak perlulah nak ada gambar berdua. Hahahaha, kalau nak tempah kubur sendiri, aku cabar korang pergi buat. Dalam buku ni kata, kalau dah desperate sangat nak bergambar, edit 90% muka partner UR kau tuh atau filter blurr semaksimumnya supaya orang tak kenal langsung. Ginilah, bagi aku simple, nak ada UR, baik tak payah langsung. Aku takut nanti makin panjang lebar dia punya cerita orang komen. Sekarang ni orang komen mengalahkan wartawan diknonn ! Kang ada yang viral, tak memasal kantoi. Kuasa teknologi henfon sekarang kau tak boleh pandang rendah !!

Seventh point. Jangan gatal tangan stalk life each other. Okay yang ni Im a bit loss with this point. Okay aku faham kalau kata jangan stalk sebab takut tangan tertekan button like or what. Tapi takut nanti hati kau yang sakit ? Hermm, okay aku nak tanya satu soalan. Kau gatal nak pergi buat UR dengan dia sedangkan kau dah tahu dia dah ada orang lain apakehal ? Takde istilah nak sakit hati bagai, sebab kau dengan rela pergi mendaftar untuk sakitkan hati kau sendiri

Okay aku faham UR berlaku sebab mungkin korang terlambat jumpa antara satu sama lain disebabkan ketentuan yang Allah S.W.T. dah tetapkan. Tapi kenapa kalau betul korang yakin boleh sayang dan bahagiakan dia lebih daripada pasangan yang dia hidup dengan sekarang, kenapa tak pick up your courage and confront each other. Siapa yang betul-betul serius untuk hidup dengan kau, dia akan jumpa mak ayah korang*ni kalau kes lelaki. Kalau perempuan, dia akan cuba untuk ambil hati mak ayah korang, try to cheer you up and be there for you *support you 

Don't you think so ? Ke aku berangan lebih untuk bende ni berlaku ? Aku berhalusinasi :')) ?

Eight point. Jangan larut dengan hubungan macam ni. Yeah, I totally agree with this statement. Kelak kau sendiri sakit hati dan kecewa. Jadila yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

Nine. Kau buat hal kau dan dia buat hal dia. And dah baik tak payah kau teruskan hubungan ni. 2 haluan dah aku tengok. Tak sehala lagi dah :'))

Last point. Fikir masak-masak. Sebab apa ? Baca balik point 8 dan 9 yang aku dah huraikan tu.

Okay guys, thats all will be for today entry. I'll meet you guys in my next entry. See yeah :))
Share This Post :