shlarsln // nerdygal's: If You Can't Find One, Then Be One

BOSSY

Holla ! Welcome to Suhailaroslan Official Blog. My name is Suhaila Roslan but you guys can call me Su. I'm 21 years old. I am a Malacca baby born but got raise up in Kulai, Johor Bahru. Get connected with me in my available social media accounts that I've linked down below. Thank you. No spam please :)

- blogger since 2010 -


Click on the navigations below :



                        

If You Can't Find One, Then Be One



Bismillahirrahmanirrahim -

Hai guys, welcome back to my blog. Lets continue to read the entry of mine this time entitled ;
IF YOU CAN'T FIND ONE, THEN BE ONE
You know, this lately I've been thinking. Yeahhhh, again with my thinking. Never ending way of thinking. Kahhhhh, never mind. This topic is somewhat that come crosses into my mind.


I don't know how the youth nowadays impression about this matter. SEROUSLY, Im not talking about finding your 'ZAUJ' or 'ZAUJAH'. Im in neither confused nor fluttered with my surrounding currently. I've got friends. I knew quite a lot of peoples and they are all different in so many ways. Of course *what a silly talking. Kahhh. I mean, yeah I know that they got their own characters, behaviours and others. But right now, Im talking about you know, their religion.

I AM DEFINITELY NOT TALKING ABOUT RACIST OKAY !
SERIOUSLY GUYS. SAY NO TO RACIST 



Im talking about my friend's beliefs. I am not very pious kind of person, but at least Im trying to be one. I can't keep looking forward to find someone that can guide me. Me, myself need to change to be a better person. You know, sometimes, I keep blaming my friends, and I am so so *deeply sorry about this. I blame for having friends that I supposed should guide me, despite having the intention to change myself.

I've got friends yang social, yang wear niqab. Bila dapat tahu dia pakai niqab. Im so shocked. Shocked in a good way. Im just so so happy for her. Im fluttered. But Im happy at the same time. And that makes me wonder, when I am going to be like that.. Why I keep having friends that... Ya Allah, maafkan aku kawan-kawan. Aku lupa, kalau aku tak mampu mempunyai kawan yang seperti aku mahukan, kenapa aku tak jadi seperti apa yang aku inginkan ?

I don't blame them, How do I say this. I just, whenever I met with someone wear niqab, I wonder, I asked myself, why I can't be like that ? When I am going to wear like that ? How can I change to be like that ? Im ashamed with myself. During the time, I only ought to say to myself that, maybe one day. In Shaa Allah. That's what I keep repeating to myself. Whereas, actually, I don't change at all. I've never change my path to be like that. I only hope for a miracle that would happen one day, for me to be like that, to wear like that. Eventhough I know, I should at least put an efforts towards it.

I've got niat, I've got... you know when I met a person like that, hati mana yang tak sejuk. Rasa malu bila berpakaian tak sopan bila lalu sebelah mereka. Mereka sanggup tanggung panas dunia, habis aku ?, that's what I thought. Ada rasa nak berubah, Yes, that's what Im trying to say. Rasa nak berubah, pakai tudung labuh, baju tak sendat. Bukanlah aku cakap sekarang aku pakai baju sendat tuh semua. NOOOO ! Aku tak tutup aurat dengan sempurna lah senang kata. Mana yang patut tertutup tak ditutup, mungkin aku sendiri tak sedar. Malu, jalan tunduk kalau lalu sebelah orang pakai niqab. Tapi sekejap jerk rasa malu tuh. Next day, rasa macam biasa balik. Like nothing happened.

Aku lupa, aku lalai. Allah S.W.T dah bagi aku peluang, buka hati aku untuk rasa malu, fikir balik, sampai bila nak jadi macam ni ? Allah bagi peluang supaya aku berubah, tapi sayang aku leka dengan duniawi. Aku tak sahut peluang yang Allah dah bagi. Aku jahil. Aku terlalu kejar kesempurnaan, konon acah retweet benda kebaikan, konon nak tayang yang aku concern dengan duniawi, saudara aku yang disana, sedang didera, dibunuh, dizalimi. Tapi ada aku berdoa untuk mereka semua ?

Ya Allah, kejap. tengah #mixedfeelings #ralat If You Can't Find One, Then Be One. Aku sibuk kejarkan kesempurnaan, padahal aku tau takde siapa yang sempurna. Aku sumpah serana bila ada benda yang tak jadi seperti apa yang aku harapkan. Aku marah bila aku tak ada kawan yang memahami. Walhal aku sendiri lupa untuk jadi kawan yang memahami. Aku sibuk mencari kawan yang cukup package, cantik, lawa, jaga agama,walhal aku sendiri tak cuba untuk jadi macam tuh. Ya Allah, leka nya aku, lalainya aku Ya Allah.

Bila ada member cakap dia nak buat umrah, time tuh Ya Allah aku pun tak faham kenapa aku perlu jealous. Aku tertanya, akan ada ke peluang untuk orang seperti aku pergi ke sana ? Bila ? Bila kawan aku sambung belajar sampai ke UK, sekali lagi aku jealous. Aku tertanya, akan ada tak kesempatan untuk aku study abroad. Ya Allah, sungguh aku tak pernah bersyukur dengan rezeki yang Engkau telah limpahkan. Aku lalai Ya Allah. Walhal, sesungguhnya Engkau lah Yang Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana. Engkau lagi tahu apa sebaik-baik benda yang terbaik untuk aku Ya Allah, tapi aku masih berani hendak melawan takdir yang telah Engkau tentukan. Aku pertikaikan nasib aku Ya Allah.

Aku lupa satu perkara. Istiqamah ! Aku lupa yang istiqamah itu penting. Nak salahkan iman ? Sendiri tak mampu kawal. Bila nak, berdoa siang malam. Bila dah dapat, aku alpa. Aku lupa Ya Allah, bahawa Engkau Maha Mengetahui apa yang terbaik buatku Ya Allah. Ya Allah, kau kuatkanlah imanku untuk terus beristiqamah di jalan-Mu Ya Allah. Aku berdoa, supaya satu hari nanti aku mampu untuk menjejakkan kakiku ke tanah suci Ya Allah, amin ya rabbal alamin.

Ya Allah, Engkau permudahkan lah segala urusanku selepas ini Ya Allah. Engkau permudahkanlah untukku Ya Allah. Hanya pada-Mu aku berserah.