I Can't Keep It All In Anymore



Bismillahirrahmanirrahim -

Hai guys, we meet again yeah ...
These lately I've been thinking too much about my future. And by mean, Im talking about my studies of course and not marriage. I repeat again, NOT MARRIAGE ! I hope I've made myself clear okay, lol :))

Huhhhh *long sighhhhhh I just can't explain the situation. It's all over my head. It keeps coming over, and over again, turning round, and round again, coming back and back again. Let me take a deep breath okay sighhhhh ! How Im gonna say this. Okay, lets begin, shall we ?




Here we go, okay so first of all, as you guys has already know, I've finished my diploma these lately, and alhamdulillah, maybe it's all because of your prayers, my friends who have been teaching me real hard, and my family who had been supported me all the time, I got dean for my last semester. Alhamdulillah Ya Rabb. And alhamdulillah I got 3.00 above for my CGPA. This things actually drives me crazy. This is the beginning of my problems. This is where it all starts.

Okay so Im really into a mode where I wanna persue my study so badly. And this things makes me insane where I've been searching like crazy about the course that I am going to further my studies in. UiTM did provide penerapan, but it is the matter where the course that they provided under the faculty of applied science does not fit my taste. Bukan nak cakap apa lah kan. Yeah, I know I supposed to feel grateful, at least ada penerapan, but betul aku cakap, aku berat hati sangat nak apply penerapan waktu itu dengan kos yang dia tawarkan under fakulti sains gunaan. Aku dah serik nak teruskan, carry on subjek biology over and over again. Amek Chemistry ? Serius talk, aku pernah kena sound waktu belajar dengan member aku untuk final exam last semester, yang aku jenis lambat pickup. Aku takkan deny kan benda tuh, sebab memang betul. Yerk aku tahu sekarang dah nama pun nak menimba ilmu, semua benda susah, takda yang senang, belajarlah slow-slow. I know, I know ! Tapi percayalah, aku bila dah berat hati start daripada niat lagi dah berat, benda tuh automatic takkan menjadi. I know, as a Muslim, I should percaya Allah S.W.T ada, minta pertolongan dari-Nya. Allah S.W.T Maha Berkuasa. I know. Aku cuma takut aku tak dapat carry lagi payah. And yeah I know belum tentu kalau aku nak apply and tunggu upu, aku boleh carry on subjek yang aku nak tuh. I know. Aku pun tengah fikir pasal upu ni. Macam nak pecah kepala.

And things getting bigger when my CGPA also does not allowed me to continue my studies in medical science course or even pharmacy yang ditawarkan dalam penerapan. And to make things become more worse, the 'penerapan' provided by UiTM has no availability in 'science kesihatan'. Kos yang aku nak ada dalam sains kesihatan. Aku pun memang tak terfikir pun nak sambung dalam bidang medik, cause I know my limits *tak bermaksud aku takkan selamanya nak berada dalam zon selesa, bukan ... Aku suka cabar diri aku bawa and try something new, but still yang under control (limit) and plus yeah, CGPA aku pun memang sah-sah tak layak nak amek course medik macam farmasi, perubatan or pergigian tuh semua so back again to the story, kos yang aku nak sekarang ni ialah Fisioterapi. So dalam penerapan, takde menawarkan kos fisio ni.

So whether, I like it or not, I've no choice but to apply for UPU. And keputusan UPU ni jugak menjadi satu cabaran untuk aku fikir banyak kali. So kalau yang dapat penerapan, dorunk akan sambung bulan 3 tahun 2017. Tapi kalau UPU, intake bulan 9. Okay ini masalah lagi bagi aku. Bukanlah aku kata aku kisah tak kisah bila masuknya ni, macam ni. Aku sanggup tunggu sampai bulan 9 jerk pendek cerita, jadi aku harap penantian aku tunggu keputusan upu tuh membuahkan hasil, which means, aku dapat sambung right on time bulan 9 tuh. Takda nak tunggu rayuan or tunggu apa-apa lah. Sampai situ jerk aku sanggup tunggu. And sekarang aku takut aku tak dapat, and kalau aku kene tunggu keputusan rayuan, aku.... I don't wanna say it. Aku tak nak bende tuh hasilnya nothing lah, senang kata. Sedangkan member STPM bagi tahu dia dapat sambung belajar sana, sini itupun aku dah jealous yang amat. Aku tahu, and faham, itu rezeki dorunk.

Yeah, sekarang ni senang kata semua benda nak cepat. Kalau boleh nak habis diploma cecepat, nak habis degree cecepat. Tapi kot yerk pun nak habis degree cecepat pun, aku still nak degree aku tuh bukan degree ... macam mana nak cakap eh. Sekarang ni tengoklah peluang pekerjaan. Dah ada degree pun ramai jerk yang menganggur. Bekerja pun lari bidang jugak. Aku tak nak macam tuh. Sumpah, aku takut. Fikir pun dah takut yang amat. I know salah aku jugak sebab tak belajar bebetul waktu diploma. Sekarang nak menyesal dah tak ada guna. I know. Okay back to the story, aku banyak buat survey dalam bidang fisioterapi, so waktu diploma dorunk, 3 tahun, bersamaan 6 semester. Yang menambah sakit kepala aku lagi, aku lulusan diploma sains. Lepasan diploma fisio, dorunk dah belajar segala yang berkaitan dengan body, muscle, atau senaman and sebagainya. Maaf kalau ada salah info, buatlah research subjek yang dorunk belajar. And dorunk ada praktikal ? Habis tuh aku nak sambung degree fisio, dari dip sains, langsung tak ada basic fisio, macam mana ?

Tak terkedek-kedek aku nanti nak bawa ? How ? Macam mana ? Yerk aku tau, nak seribu daya, tak nak seribu alasan. I know. Infact aku dah tanya dekat beberapa bloggers, and thank you for the info, and thank you sebab memahami hati dan perasaan aku dengan bagi jawapan macam itu. Biar sekerat, sebab kalau aku tahu lelebih pun aku takut aku tak dapat terima. Aku cepat patah, dan bila aku patah, aku patah sepatah-patahnya. Dia kata yerk aku lepas nak apply. Alhamdulillah, so far okay. Okay, I know, persoalan setakat lepas nak apply ? Yeah dekat sini lah yang aku tak mampu nak bagi jawapan tepat atau jawapan selamat. Hanya mampu berdoa. Aku pusing lah persoalan macam mana sekalipun, bersoal jawab lah macam mana sekalipun, jawapan terakhir aku mesti akan dapat = R E Z E K I

Yeah, sebagai seorang Islam, kita kena yakin dengan qada' dan qadar. Kena percaya kepada perancangan yang Allah S.W.T dah tetapkan untuk kita. Sebab itu sekarang ni aku kena banyak berdoa. Tanyalah macam mana sekalipun, jawapan akhir yang aku mampu beri setakat ini hanyalah bergantung kepada rezeki aku. Jadi aku kena redha dengan apa yang akan berlaku. In Shaa Allah, aku akan kuat. Aku kena kuat. Tolong doakan aku. Tolong kuat bersama aku okay ? Penantian memang satu seksaan.

Aku tak mampu nak terus terusan sakitkan kepala otak aku dengan pikir benda ni terus menerus. Setiap malam, kepala ni automatik ingat benda ni semua. Jadi seriau. And endup aku tak tidur malam, dok scroll komen orang tentang nak sambung pengajian dalam bidang fisio ni. Ada jugak kekadang aku marah yang amat dengan orang yang komen. I mean, they got the package, where most people yang komen cgpa gempak, 3.50++ and they still ask about their chances whether they fit enough or not in this course. I was like ? What the ? Im speechless you know. Dorunk dekan pun risau, apatah lagi aku. And to make thing worse, ada satu komen ni yeah cgpa lebih kurang aku .... its about ... well you know .. the results of waiting does not come out well, and it hits me hardly, hard enough for me to stunned for a while. I wonder if my fate would be like that person ? Ya Rabb, please don't let that happen. Aku tak kuat Ya Allah, sungguh aku tak kuat. Aku takut aku tak mampu. Im not strong.

Aku tahu aku negative thinking punya orang. Aku tahu negative thinking aku melampau, and even me myself could not hold it in. Aku tak tau. Aku dah cuba nak just try to follow the flow, but I just can't. I am incapable of doing that. And I am not sorry to let my body bear it. I think I can had enough by doing so. I felt satisfied ? Is that it ? Is that what I felt ? For real ? I don't know. I've no idea. What did I get by being a negative thinking person ? I don't know. It hurts me even more. But I just cannot stop it. It just against my will.

Please pray for me guys, so that I can persue/further my studies in physiology right on time okay.
Share This Post :