shlarsln // nerdygal's: I'd Finished My Diploma

BOSSY

Holla ! Welcome to Suhailaroslan Official Blog. My name is Suhaila Roslan but you guys can call me Su. I'm 21 years old. I am a Malacca baby born but got raise up in Kulai, Johor Bahru. Get connected with me in my available social media accounts that I've linked down below. Thank you. No spam please :)

- blogger since 2010 -


Click on the navigations below :



                        

I'd Finished My Diploma



Bismillahirrahmanirrahim -

Ya Allah, finally I finished my diploma. YES, YEAH, FINISHED ! That's it. I am done for my diploma. Hahahaha. Until when Im gonna say these.

Please be happy for me. Hahahaha. Tak habis lagi tuh ! You know what, it's so tiring and I almost gave up to finish my diploma. Tambah lagi dengan college yang jauh, nak menapak ke kelas kalau kelas tengah hari atau pukul 2 tuh dari kolej. Fuhhh ! Semester 5 paling teruk rasanya sebab, kalau awal-awal dulu, ada lab, and 3 hari berturut-turut kot tak dapat balik bilik. It was like .... erghh. Don't know how to express the feelings at that time. Tapi for sure, tak pernah rasa seteruk tu. Part 5, kena buat FYP untuk BIO300, FYP untuk ENT300, FYP untuk BIO330. Nak nangis lah wehh aku cerita.


Untuk BIO330 kira okay lagi kot. Sebab kami tak di'brief'ingkan mengenai lab reportnya kene ada apa, macam mana, and the lecturer was like, awak cerita tapi bukanlah macam bentuk diari tentang park tuh ! Park ?! Yeah, kita orang pergi trip ke Kenong Rimba Park for 3 days and 2 nights. And my kelas gabung dengan kelas lagi satu pergi trip yang pertama. It was, ermmm barang barang keperluan takda, semua yang dia nak pisau, baju hujan, itu, ini, takda. Keluarlah pergi Bandar Jengka pergi beli. Hermm. Tak nak cerita apa yang berlaku dekat sana. Sebal hati dengan perangai orang yang mengiring. Time aku ada aja yang dia tak puas hati. And dia ... dia .... arghhh. Cannot imagine lah.

Orite, so dah lepas sebulan mungkin pergi Kenong Rimba Park tuh, before cuti kelas Miss Su kene hantar dah lab reportnya. Kita orang punya kucar kacir nak siapkan before Jumaat tuh. Itu pun end up dia cakap, takpe saya bagi awak chance hantar lepas cuti. Lega tapi ermm yerklah, marah pun yekr jugak. Hari tuh punya beria kata takda maknanya nak hantar lepas cuti. Saya tolak markah siapa hantar lepas cuti. Sekali ginikan. Okaylah, just follow the flow rite. Kitakan students sahaja :))))
And yeah btw, she got the same name like me, Suhaila, Siti Suhaila bt Harith.

Next FYP, ENT 300 ni sungguh mengerikan. Okay waktu tuh memang takde, haprak, meh aku bold L A N G S U N G T A K D A general knowledge ke apa ke pasal entrpreneurship ni semua. So, aku dengan Firah memula bercanggah nak pilih mana satu. Memula Firah nak marketing manager, but then aku kata, eh taknaklah aku amek jawatan GENERAL MANAGER ni, kau ameklah Firah ! Okay kita orang pun tukar. Dah klishe klishe bahagi siapa buat ini siapa buat itu. Orite, tanpa ku sedar, time nak present, time nak siapkan proposal, menangis weh. Banyaknya weh bahagian marketing. Sama banyak macam bahagian operation dengan financial. Kita orang lah paling banyak nak buat.

So nasihat dari saya, buatlah pilihan yang betul and decide bebaik mana korunk nak. Kalau korunk minat bahagian financial, kira-kira, yeah, go ahead. Group saya punya graph tak naik lepas dah masukkan data. Berapa kali jumpa madam. Sampai madam dah naik tahu, kita orang buat service apa. And kita orang pula dah naik hafal harga, gaji semua. Punya banyak kita orang buat, berapa kali buat weh sampai hafal. Laptop tak payah cakaplah, berapa kali tukar. Sampai tukar ke group lain. And gais, please, pilih product/service yang sesuai, pilih yang mana senang tapi kreatif, orang lain tak fikir nak buat. Bukan tu jerk, kalau buat benda sama pun boleh, macam makanan. Time kita orang ramai yang buat makanan, tapi samalah macam dari segi kita orang, masalah harga. Harga dengan product/service korunk kenalah sesuai. Serius talk kene sesuai. Kalau tak judges tuh akan cakap yang korunk punya company fail. Harga jangan terlalu murah/mahal. Sebab tulah korunk jangan pandang remeh dengan FYP ENT300. Korunk kena banyak buat research. Bandingkan harga. Apa advantage dengan disadvantage company korunk.

Untuk FYP BIO300 ni sebenarnya nak nangis. Okay first masalah dengan SV. Semua dah penuh. Endup cari punya cari dapat SV degree. Bukan nak complain or what, memang best sebab dia guide kau through satu satu. But, kita orang punya group bagi lima tajuk tau. Lima, lima lima KENA REJECT ! Hahahaha. But then dapat tajuk lebih kurang dengan group Maylia. So kita orang dapat satu sv cuma lain group. Payah weh nak cerita. Penat, and this semester lah paling banyak pergi lab buat fyp. Tak kira lagi yang kene tambah, padahal week tuh dah nak balik. Nangis weh. Tapi rasa macam berbaloi tau hardwork and efforts kau yang kau letak. And lagi best kalau experiment tuh berjaya. Its like all your hardwork paid off you know. Kalau boleh buat yang specific, menarik. Situ In Shaa Allah markah lebih mungkin. Presentation pun nak kene buat bebetul. Jangan ingat setakat baca jerk apa yang ada dekat poster tuh. Dokk ehh ! Kalau boleh korunk kene tahu lebih terperinci. Semuanya WHs question ? Just be confidence time korunk present, thats why korunk kalau boleh jangan cakap ikut kertas atau banner, lelagi bila explain, kalau nak tunjuk result, okay, takde hal.

Senang cerita korunk kene prepare diri korunk untuk semester akhir. Tak kisah untuk apa kos sekalipun. Kalau dengar cerita budak CS, dorunk dari semester 4 lagi pack dorunk punya final paper. Sampai semster akhir. FYP dorunk untuk ent300 waktu part 4. Lepastuh waktu part 4 dorunk ada intern. Aku cuma nak kongsi sedikit sebanyak kos yang aku tahu. Macam mana and how. Overall nak cerita kos mana susah, semuanya ada susah senang sendiri. Antara nak atau tak jerk. Kalau SR - sport rec dorunk ada 4 semester and praktikal after that. Yeah, semuanya akan ambek subjek ent300 ni semester akhir. Nak tak nak prepare jerklah diri.

And gais, alhamdullillah, I got band 4 for my MUET. Itu pun waktu ambil, nervous tahap raban. Macam nak koyak, nak patah jantung. Lelagi time speaking. Sumpah aku rasa, aku dok rewind point yang sama, tapi ntah macam mana, alhamdullillah lah untuk marlah speaking. Listening yang aku expect to be tinggi, jatuh. Masya-Allah, apa masalah telinga aku pekak tahap antarabangsa ke apa ? Tapi overall, Im really satisfied with my keputusan. Now lets pray for my last semester punya result. Minta-minta dapat dekan semster akhir ni. In Shaa Allah, amin.

Im done gais with my diploma .. Yeah, so so so happy !